• Auralight Fosnova Samsung Switch-Made Verbatim Panasonic Concord Lumiance Sylvania
  • Auralight Fosnova Samsung Switch-Made Verbatim Panasonic Concord Lumiance Sylvania
Loading

WEEE

WEEE is de afkorting van ‘Waste Electrical and Electronic Equipment’. Dit is in het Nederlands ‘Afval van Elektrische en Elektronische Apparatuur’ (AEEA).

WEEE is de gangbare naam voor de Europese richtlijn die de inzameling en recycling van deze afvalstroom reguleert. De EU WEEE Directive (EC⁄2002⁄96) is voor alles opgezet ter bescherming en besparing van ons (leef)milieu. Elektrische en elektronische apparatuur kan stoffen bevatten die schadelijk zijn voor ons milieu als ze daarin terechtkomen. Denk hierbij aan CFK’s, batterijen met cadmium en lood in glas.
 

Daarnaast bevat deze apparatuur ook een heel arsenaal aan waardevolle materialen die na recycling opnieuw gebruikt kunnen worden in de fabricage van nieuwe apparaten.Gescheiden inzameling en recycling middels de best beschikbare technieken zorgt er dus voor dat stoffen niet ongecontroleerd ons milieu kunnen schaden en tevens hoeven er minder nieuwe grondstoffen gedolven te worden omdat er bruikbare (secundaire) grondstoffen vrijkomen uit gerecyclede apparatuur.
 

Welke apparatuur?
 

De Europese WEEE richtlijn definieert een 10-tal categorieën elektrische en elektronische apparatuur (of EEE, Electrical and Electronic Equipment) die binnen de reikwijdte van de richtlijn vallen. In principe valt alle apparatuur die elektriciteit of elektromagnetische velden nodig heeft om haar primaire taak uit te voeren, binnen de reikwijdte. Dus alle apparatuur met een stekker of batterijen.

 

Voor verlichting en verlichtingsartikelen die onder de WEEE regeling vallen zoals o.a. FL, CFL, LED lampen en-armaturen gelden er de volgende toeslagen.

 

lichtbronnen € 0,14 ⁄ lichtbon
armaturen € 0,42 ⁄ armatuur.


Afhankelijk van het armatuur kan er soms een toeslag ontstaan die een combinatie betreft van beide bedragen. 

Lees meer over hoe wij omgaan met recycling en de WEEE op WeCycle.

Naar de winkel